Malmö Brygghus Pilsner

Då var det dags att göra en ny recension. Då föregående inlägg till största del handlat om ale och stout från Brewdog så känner jag att det är dags att se till ett av alla nya mikrobryggerier i Sverige och en vanlig enkel lager. Valet föll på Malmö Brygghus Pilsner. Pilsner heter öltypen som utvecklades i området Plzen i Tjeckien då man utvecklade jäsningsprocessen och fick fram ett öl som höll hög och jämn kvalitét och blev snabbt mycket populär. Det är pilsnern som är grundvarianten på den typen av öl som kallas lager.
Hur har då Malmö lyckats?
Jo till att börja med är jag mycket imponerad över flaskan. En 75cl flaska, mattsvart färg med ett enkelt enfärgat tryck därpå som toppas med en svart patentkork, tyvärr i plast.
Skummet är tjockt när drycken hälls upp i glaset, färgen är ljusbrun/gul och ganska grumlig med lite småskröfs som lägger sig längst ner i glaset. Doften är söt och lite åt gräshållet. Sötman finns kvar i smaken men blir snart undanknuffad av mycket beska som sitter i en bra stund i eftersmaken. Nån större mängd kolsyra finns där inte.

Slutsats:
Detta är en ambitiös öl med trevlig smak. Dock tycker jag att att priset, 79 kronor (105kr/l) är i mesta laget för en öl som inte är mer spännande än så här. Men föreslagsvis är detta en utmärkt gå-bort-present till sällskap där vin kanske inte är lika gångbart. Ska bli intressant att dricka deras Pale Ale som det står en flaska av här hemma!
Däremot blir jag väldigt intresserad av att besöka bryggeriet i Malmö som ska ha en egen restaurang och med fler sorter i sortimentet.


Kommentarer
Postat av: Olle

Lagerölet utvecklades tidigare i Bayern. Det som utvecklades i staden Plzen var det första ljusa ölet.

2011-10-09 @ 08:49:21
Postat av: Chrille

En polare va där för inte så länge sen. Klart värt att besöka.

2011-10-09 @ 16:07:35
Postat av: Magnus

Olle -

Ja det har du rätt i!

Dock är dagens moderna lager väldigt lik pilsnern och det är den variant på lager som är det som vanligat menas då man pratar om begreppet "lager".

Iallafall är det så jag har fått lära mig.

2011-10-09 @ 17:24:21
Postat av: Hanna

gled ner lätt :)

2011-10-09 @ 20:50:01
URL: http://hannathoresson.blogg,se
Postat av: Olle

Det slarvas för mycket med det här!Lager är samlingsnamnet på all underjäst öl.

Pilsner finns i två varianter som båda är underkategorier till lager. Den tjeckiska är gyllene och lite söt med diacetyl och saazhumle. Den tyska är ljusgul och torr med hög beska och lång efterbeska.De som försöker efterlikna någon av dessa utan att nå upp kan endast kallas för ljusa lageröl, inte pilsner!

2011-10-10 @ 23:31:23
Postat av: Magnus

Där ser man på! Som sagt finns det massvis att veta om öl, tackar för informationen!

Kul med kunskapsutbyte på bloggen, det känns som den fyller funktion!

/ Magnus

2011-10-10 @ 23:58:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0