Magnus dricker Magnus

I julklapp hade mina föräldrar ordnat en rolig överraskning. En polsk öl med namnet Magnus!
Efter att ha gått några dagar och sneglat på flaskorna (fick två stycken) så bestämde jag mig för att öppna en flaska för att smaka av den.

Då min polska inte är den bästa så är det svårt att läsa så mycket om ölen men ratebeer skriver att det är en bocköl. Alkoholhalten ligger på 6%

Färgen är som synes på bilderna mörkröd och doften är frisk och lovande.
Vid smakningen så får jag en chock av hur söt denna öl är. Kolsyrebubblorna är små och täta. Jag kan nästan tro att ölen har fått rent socker tillsatt i efterhand, i mängder! Jag är inte speciellt insatt i hur bocköl kan skilja sig då den enda jämförelse jag har är Bocken i paradiset från Wisby, en öl jag tyckte mycket om. Detta är dock inte alls samma typ av öl om man ska se till smaken.
Eftermaken präglas även den av sötman, närmast obefintlig beska.

Betyg:
Doft: 7
Smak: 2
Eftersmak: 3
Totalt: 12

Specialbetyg:
Namn: 10Gott nytt år!


Gäst med jäst

I förrgår fick vi finbesök av familjen Stark/Günther. Med gästerna följde även en ny öl med vilket alltid är spännande.
Ölen var G-free från St. Peter's. Det är en, håll i er nu, en glutenfri ale med en finish av pilsner/lager smaksatt med amarillo. 
Jag kan inte minnas att jag druckit glutenfri öl någon gång tidigare så detta skulle bli intressant.
Ölen lämnade bara en tunn strimma av vitt skum och färgen var guldigt gul. Doften var söt och med stor del jäst.
Smakmässigt så kunde jag känna igen amarillosmaken och även här... jäst! Milt kolsyrad och överlag en fadd smak. Kändes lite som om den stått framme över natten.
Eftersmak var liknande av tidigare smaker och dofter.
Ale med pilsnerkaraktär... detta känns inte genomtänkt. Jästsmaken tar överhand, det är nästan så jag funderar över om själva bryggningen i sig gått fel.
Konstaterar i efterhand att det är skönt att man inte är glutenallergiker.

Betyg:
Doft: 4
Smak: 4
Eftersmak: 4
Totalt: 12Systembolagets app

Jag kan varmt rekomendera Systembolagets nya app som ger en mycket fin översikt på vad de har att erbjuda!
Sök efter önskad dryck för att läsa om den och för prisuppgift. Kolla sedan aktuella lagersaldon på ditt bolag och få information om öppetider så du inte sticker dit för att finna det stängt.
Nästa steg skulle möjligen vara att kunna plocka hem saker ur beställningssortimentet via appen, något att fundera på. Känns mycket genomtänkt för att vara en första version.

Finns att ladda ner gratis i App-store! Jag har hört att den även ska finnas för övriga smartphones.

                 

Testpanelen: Julöl

I helgen var det dags för mig och ett gäng kompisar att gå genom en del av säsongens julöl. Totalt sett testade vi nio olika sorters öl. En av de mest intressanta sakerna att undersöka var hur (o)lika skulle vi tycka om dessa olika sorters öl då intresset för öl varierar mellan deltagarna.

Dessa öl testades:
Mariestad - Julebryggd (mörk lager), 5,8%, 16,90kr (500ml).
Eriksberg - Julöl (mörk lager), 5,6%, 16,00kr (500ml).
Sigtuna - Vinterlager (mörk lager), 5,2%, 19,90kr (330ml).
There is no santa (stout), 4,7%, 19,90kr (330ml).
Jämtlands - Julöl (ale), 6,5%, 25,90kr (500ml).
Oppigårds - Winter ale (ale), 5,3%, 26,50kr (500ml).
Jacobsen - Golden naked christmas ale (ale), 7,5%, 55kr (750ml).
Mysingen midvinterbrygd (ale) 6,0%, 31,40 (500ml).
Hibernation ale (ale) 8,7%, 29,90 (355ml).

Som man kan se av listan så är det öl som relativt lätt kan skaffas på de flesta systembolag. Jag valde att hålla mig till det för att man ska kunna ha möjlighet att hitta ölen själv om man vill prova!
Betyg sattes på en skala mellan 1-10 där ett är sämst och 10 är bäst. Ett riktmärke kan vara att ett betyg under 3 innebar underkänt. Betygen är snittbetyg från testpanelen!

Så hur här blev resultaten:

9: Eriksberg - Nej vad var detta för något?! Vi tittade på varandra och undrade om detta verkkligen var meningen att denna öl skulle smaka så här, dvs. ingenting. Vad jag tycker är att julöl ska bjuda på är lite trevliga smaker och våga vara lite mer än klassisk året runt-öl. Men här saknades det mesta. Efter några heroiska klunkar så hällde vi ut resten i vasken.
Betyg: 1,33 - UNDERKÄNT!

8: Mariestad - En ganska söt historia. Inte så långt från Export, dock mörkare och lite åt engelsk ale-hållet. Sett till priset en ok öl. Inte något att briljera med, men inte för att för den skull skämmas för.
Betyg: 3

7: Sigtuna - Sigtuna, ett bryggeri som varvar riktiga fullträffar med ett och annat magplask. Denna lager var vi lite oense om var denna skulle landa. Ganska torr och knäckig.
Betyg: 4

6: Jämtland - En mycket smakrik ale med mycket smak och väldigt intensiv röksmak. Kan säkert glädja många, kanske något för den whisky-intresserade?
Betyg: 4,5

4: Mysingen - Brödigt, beskt öl med smak av vört och lite småsöta inslag från Nynäshamns ångbryggeri som sällan gör en besviken!
Betyg: 6,33

4: Jacobsen - Delad placering med mysingen. Dock helt olika typer av öl! Denna ale är våldsamt fruktig med mycket citrus och tropisk frukt. En flaska kan gott och väl delas på två personer!
Betyg: 6,33 - Det var spridda skurar i panelen över denna öl, betyg och placering kan därför vara lite missvisande.

3: There is no santa - Julbak och julgodis, skånsk pepparkaka! Den öl som definitivt bjuder på den trevligaste doften i testet. Tyvärr resulterar detta i viss besvikelse över att smaken är lite klen. En högre halt av alkohol hade kunnat vara till denna öls fördel. Det är inte ofta som man dricker en öl från Brewdog och efterlyser mer alkohol men detta är undantaget. Med lite fylligare kropp hade detta kunnat räcka ännu längre! Testets enda stout.
Betyg: 6,5

2: Hibernation ale - Den alkoholstarkaste ölen i testet på 8,7%. Mycket smak och kraftigt smaksatt med humle. Denna öl, tillsammans med Jacobsen, var den som splittrade panelen mest. Kanske inte den öl som passar bäst till när tjocka släkten kommer på jullunch. Däremot är den nog inte så dum att ta i lugn och ro när de varit så vänliga att ha gått hem.
Betyg: 6,83

1: OPPIGÅRD WINTER ALE - Jag ska säga att denna öl hade jag höga förväntningar på redan innan testet. Oppigård har leverat massvis av goda ale och detta är inte ett undantag. Humlen bjuder på en finfin beska och smaken är intensiv men balanserad men lite fruktighet i smaken.
Betyg: 7Grattis Oppigård till att ha tagit hem titeln i beerigoagain's första testpanel!


RSS 2.0