Öl-app

Tipsar om en app för iPhone. Beerscanner - läser streckkoder, sparar öl som du lägger in. Betygsätt och dela med andra användare!
Ladda ner i app store - kostar inte mer än en Bjørne Brygg ;)


Funderingar

Jag har funderingar kring om jag ska försöka ordna ett betygsystem för ölen jag testar. Detta för att det ska bli något enklare för Er läsare att jämföra testerna gentemot varandra.
Ska fundera vidare nu på vilka betygskriterier som kan fungera.


Irriterande

Observerade att texten i föregående inlägg om Beer Here's Hoptilicious föll bort. Händer detta fler gånger får jag överväga att endast blogga via datorn.

Jag återger väldigt kortfattat ölen en gång till.
Enligt etiketten skulle detta vara en mycket smakrik och intensiv ale, troligen en IPA. Smaken var ok men jag blev inte direkt imponerad - det var kortfattat va?!
Läs gärna om bryggeriets verksamhet på deras hemsida!

I morgon bärgar HIF sm-guldet och detta kommer jag att fira med att försöka klämma in en test av någon ny öl. På tal om Helsingborg så kommer Helsingborgs bryggeri släppa på julöl, Vinter samt Midvinter. För trevlig läsning om historien bakom detta hänvisar jag till deras hemsida!

För att spinna vidare på julöl så har jag och min ölbisittare Andreas bestämt oss för att ha en provning av olika julöl, finns intresse till att sluta upp kring detta så är det bara att höra av sig!


Beer here - Hoptilicious


Helsingborgs vinter

Idag har Helsingborgs bryggeri via sin facebooksida kommit med den glada nyheten att de kommer lansera ett julöl!
Så mycket mer info om detta finns inte i nuläget men när så finnes så kommer det stå om det på bloggen!


Wintercoat - India gold, IPA

HEJ ÖLFOLK!
För ett par, tre, veckor sedan fick jag äran att följa med min svåger Jacques och dennes far med samma namn till Köpenhamn då d.ä. skulle köpa öl till deras oktoberfest.
Vi hittade lite olika, små och trevliga butiker med en uppsjö av olika öl och jag hoppas på att ett flertal kan hamna på bloggen till slut!
Först ut i test är Wintercoat. Ett danskt brygeri en liten bit från Århus som producerat öl sedan 2002. De har konsekvent valt att varken pastörisera eller filtrera sina öl för att inte förlora smak.
I testet har jag en IPA, India Gold.
Ölet är bärnstensfärgat och jag hade nog förväntat mig ett mer grumligt öl men kan konstatera att det är en relativt klar vätska med en tunn yta med skum i glaset.
Doftmässigt så är detta en frisk öl med mycket fruktighet med toner av fikon.
Smaken är ganska rik på sötma men saknar det där draget av beska som jag tycker är så viktigt med IPAs, den är dock inte helt avsaknad men kunde helt enkelt vara större. Mild kolsyra.
Eftersmaken är liksom smaken söt och beskan är inte helt närvarande, vilket jag tror hade kunnat göra denna öl till en riktig vinnare.
Slutsats:
Alltid spännande med nya bryggerier och jag testar gärna fler öl från Wintercoat! India Gold är ingen dålig öl, verkligen inte, men jag hade nog hoppats på mer smaker och i synnerhet beska.

TILLÄGG TILL TIDIGARE:
Jag märkte allt eftersom flaskan tömdes hur vätskan blev mer å mer grumlig. Även beska tilltog en del och förhöjde denna öl en hel del. Jag vet inte om det ska vara som så att när man dricka ofiltrerad öl att man borde vända flaskan uppåner innan öppnandet. Jag kände att jag var tvungen att tillägga detta till recensionen då jag uppenbarligen inte fått ut mesta möjliga av ölet i första halvan av flaskan!

 


För övrigt så har jag köpt Brewdogs stout TOKYO. Vid lanseringen i USA var de dock tvugna att kalla den TOKIO. Det var risk att amerikanarna skulle tro att det var japansk öl, trots att det även står "product of Scotland´" på flaskan. Ja jag säger då det!
I morgon träffas jag och blekingeligan från högskolan och jag ska göra mitt absolut bästa för att de varken ska dricka Hof eller Heineken!

Malmö Brygghus Pilsner

Då var det dags att göra en ny recension. Då föregående inlägg till största del handlat om ale och stout från Brewdog så känner jag att det är dags att se till ett av alla nya mikrobryggerier i Sverige och en vanlig enkel lager. Valet föll på Malmö Brygghus Pilsner. Pilsner heter öltypen som utvecklades i området Plzen i Tjeckien då man utvecklade jäsningsprocessen och fick fram ett öl som höll hög och jämn kvalitét och blev snabbt mycket populär. Det är pilsnern som är grundvarianten på den typen av öl som kallas lager.
Hur har då Malmö lyckats?
Jo till att börja med är jag mycket imponerad över flaskan. En 75cl flaska, mattsvart färg med ett enkelt enfärgat tryck därpå som toppas med en svart patentkork, tyvärr i plast.
Skummet är tjockt när drycken hälls upp i glaset, färgen är ljusbrun/gul och ganska grumlig med lite småskröfs som lägger sig längst ner i glaset. Doften är söt och lite åt gräshållet. Sötman finns kvar i smaken men blir snart undanknuffad av mycket beska som sitter i en bra stund i eftersmaken. Nån större mängd kolsyra finns där inte.

Slutsats:
Detta är en ambitiös öl med trevlig smak. Dock tycker jag att att priset, 79 kronor (105kr/l) är i mesta laget för en öl som inte är mer spännande än så här. Men föreslagsvis är detta en utmärkt gå-bort-present till sällskap där vin kanske inte är lika gångbart. Ska bli intressant att dricka deras Pale Ale som det står en flaska av här hemma!
Däremot blir jag väldigt intresserad av att besöka bryggeriet i Malmö som ska ha en egen restaurang och med fler sorter i sortimentet.


Watt a dogday evening

Brew Makers Dinner med James Watt från Brewdog på restaurang Gastro. Ojojoj, nu ska jag försöka att sammanfatta gårdagens upplevelser. Det svåra är väl var tusan man man ska börja!

Kvällen började med ankomst till restaurangen klockan 19 och i samband med detta fick vi våra bordsplaceringar. Strax efteråt serverades kvällens första öl som var Punk IPA samtidigt som James pratade om hur de startade upp bolaget och gav lite roliga anekdoter om detta på klockren skotsk dialekt. Sedan gav han oss en skotsk kurs i hur man ska smaka öl och jag måste säga att upplevelsen av Punk IPA'n blev en riktig överraskning när man hittade balanserna mellan sötma och beska.

           

Efter detta serverades förrätten: Frasiga croquettas på Öresundstorsk och röding, fondue på Vikentomater och fänkål, aioli. Till denna rätt serverades Trashy Blonde och 5 A.M. Saint och vi fick alla uppdraget att jämföra vilket öl som fungerade bäst till maten. Jag tyckte att "TB" fungerade helt ok till detta som även enligt mig var den godaste maträtten under kvällen. Men då jag redan sedan tidigare är väldigt förtjust i 5 A.M. så föll smaken på den, vilket faktiskt även de flesta andra i sällskapet instämde till.

James fortsatte snacka om företaget, hur de 2006 hade två anställda... och en hund till att idag ha 70 anställda... och en hund! Att ha utvecklat ett så starkt varumärke med så hög kvalitet på så kort tid kan inte få en annat än imponerad!

Till huvudrätten nu! Långtidsbrässerad kalvkind, kompott på potatis från Larsviken, persiljerot och citron, trattkantareller och picklade lökar, märgsky. Detta var första gången jag åt kalvkind, köttet var bland det möraste jag stött på, kniven kändes överflödig. Dryck till detta var Hardcore IPA och Abstract AB:07. Nu kom en av kvällens höjdpunkter, hur skulle den nya Abstracten smaka? Med AB:06 i färskt minne var förväntningarna höga. Denna gången var brygden en Skotsk imperial ale på 12,5% alkoholstyrka. Denna öl släpps först i November och det är endast 4400 flaskor brygda, totalt! Så att få tjuva en flaska redan nu kändes riktigt priviligerat. Smakerna i den var mycket fokus på sötma, smak av honung, knäck - tänk julgodis så kan du ju föreställa dig! Hardcore IPA'n var inte dum på något sätt men har inte en chans i denna duell!
                             
Årets julklapp?
Årets julklapp?


Efter detta känner man att trots fantastisk smak i all dricka som serveras så är det inte en dum idé att försiktigt hålla igen något på mängden alkohol, sparar därför både lite Hardcore och Abstract till osten som serveras: Gastros utvalda ostar med variation på hjortron. Här skulle egentligen dubbel-IPA'n Hello my name is Ingrid serverats, den blev tyvärr utbytt mot Bitch Please, som är en Barley Wine som utvecklats tillsammans med 3 Floyds som lagrats på whiskeytunnor. Då Ingrid är en av mina absoluta favoritöl och Bitch Please snarare tillhör den andra delen så var jag glad över att tidigare hushållit med huvudrättens öl och upptäckte att Hardcore IPA fungerade suveränt med ost och hjortronvariationerna!

Efterrätt: Chokladfondant på Valhronachoklad, vaniljglass, björnbärscréme - precis så gott som det låter! Nu lades en högre växel in och vi blev serverade en samarbetsöl, Black Tokyo Horizon, där Bryggerierna Mikkeller, Brewdog och Nøgne Ø mixat sina stoutar och fått fram en smakrik kraftig stout på ca. 18% som var vansinnigt kolsyrad vilket var intressant i en så pass stark stout. I och med detta passade jag på att dricka starkaste ölen jag stött på. Men kvällen var inte riktigt slut ännu...


Denna månad släpps Brewdogs Tokyo på systemet, 
ska bli spännande att jämföra då detta var riktigt trevligt!


Som avslutning på kvällen fick vi alla en modern klassiker. Ölet som för ett par år sedan var världens starkaste öl, numera rankad som nummer fyra. Mina damer å herrar: 


Sink the Bismarck! 41% alkohol.
Nej, det var inte en flaska per person. 
Det var mer intressant än gott att dricka denna "öl", dock var den inte
så pjåkig. Erbjöd en smak som innehöll en hel del lakrits.Sammanfattning av ölen som serverades förutom
Bitch Please som kom på fat.Givetsvis passade jag på att ta med ett underlägg
som James Watt så gärna signerade för att sen
inta rock-posé för foto!


Sammanfattningsvis så var detta en väldigt lyckat kväll. Mat bra, öl bra, sällskap trevligt!
Vill passa på att tacka Fredrik för ett lyckat arrangemang!


Laddar för morgondagens BMD

I morgon kommer årets ölhändelse äga rum, för mitt vidkommande dvs.
Det är restaurang Gastro i Helsingborg som anordnar en brew makers dinner med James Watt från Brewdog. Det är ju för väl att man har en blogg för att kunna dela med mig av detta i form av bilder och förhoppningsvis lite läsvärdheter.
Till dess, ha det gott!


En skoningslös översvämning

Då var jag äntligen igång med bloggen och vill allra först poängtera att bloggning är ett helt nytt fenomen för mig, så jag hoppas att text å bild kommer där det är tänkt!

Med höstens ankomst så tycker jag att det är på sin plats att den första ölen blir en trevlig mörk stout. Det är Brewdog som från och med denna månaden har sin stout "Rip Tide" i Systembolagets ordinarie sortiment. Jag drack denna öl i somras när jag och min flickvän var på en shoppingtur ner till Tredje rikets största stad, Malmö. Det slutade då med att hon fick gå vidare å shoppa medan jag satt och ölade vidare.

Det pyser lite försiktigt om flaskan när jag öppnar den och vid upphällningen skummar den sig fint med lite brun-beige färg i kronan som efter ett par minuter har lagt sig ner. Färgen på ölet är nästan helt svart och totalt ogenomtränglig. Doften är söt men inte överdrivet. Smaken är innehållsrik men snyggt avrundad. Sötman finns kvar i smaken blandat med hintar av kaffe och... ja något som får mig att tänka på grillkol. Beska finns där gott om men den märks först ordentligt i eftersmaken. Att denna krabat innehåller 8% alkohol är inget som för den sakens skull får den att smaka spritig. Tid per flaska 30-45 minuter.

SLUTSATS: Även om stoutar inte tillhör mina favoritöl så är detta är en riktig trevlig öl! Priset på 28 kr. är helt överkomligt, om inte ett fynd. Sen måste jag ju tillägga att Brewdog är ett bryggeri som tidigt fått min uppmärksamhet med sin härliga attityd och förmåga att blanda tradtition med en stor portion nyskapande.
Bryggeriet sammanfattar själva detta som en "skruvad, skoningslös stout". Hur det är med den skoninglösa delen vet jag inte, jag mår prima efter en halv flaska, nu ska jag dricka resten och titta på fotboll!
Hej hej!


RSS 2.0