Snabbrecension: Blue Mountain Stout

När jag var i Köpenhamn i höstas så hittade jag ett intressant öl i bordershopen av alla ställen. Det var en fem-pack från gourmetbryggeriet innehållande tre ale, en barley wine samt en stout. Allt till ett paketpris på 100 danska.
Hur är då stouten i samlingen?
Utseendet är svart, så gott som. Inte mycket till skum. Doften är mild och söt, trevlig utan att sticka ut.
Smaken är "stoutig". Choklad och kaffe samt en viss sötma. Alkoholen som ligger på 6,5% balanserar mellan lagom och kanske något i överkant.
Trevlig beska i eftersmaken med gott om choklad!

Betyg:
Doft: 6/10
Smak: 6/10
Eftersmak: 7/10
Totalbetyg: 19/30

För att vara en öl hittad i en bordershop så är detta ett riktigt bra köp. Omräknat till under 25 kronor gör detta till en fin och prisvärd stout!

Hur många ska dricka Abstrakt i helgen?


Vårens höjdpunkter

Nyheter i vår!
Nu när Januari närmar sig slutet så betyder det att Systembolagets nyheter knackar på dörren. Följande ölär de som jag mest ser fram mot!

Brewdog:
Jag är medveten om att jag flaggar mycket för skottarnas öl från Aberdeen och kan uppfattas som partisk. Nu är det ju inte så att jag tycker att all öl från Brewdog är värd att höja till skyarna. Deras hyllade kolaborationsöl "Bitch please" hör till de öl jag har haft störst bekymmer med, antagligen är det för att jag verkligen inte gillar whisky. (Detta resulterar i att jag fortfarande har en flaska stående här hemma. Skulle det vara som så att det finns någon där ute som vill ha tag på en flaska så är det fritt fram att komma med bytesförslag.)

Men nu är det ju så att det är roligt att följa ölsorter från ett specifikt bryggeri och när de olika sorterna näst intill väller ut från Braveheart-land så får man ju sällan tråkigt.

Abstrakt 08, dekonstruerad blonde imperial stout,
12%, 125 kr.
Datum: 1/2-12
Jag vet inte riktigt vad jag ska förvänta mig av en "DBIS" men oj vad spännande! 960 flaskor till bolagets vinkällarbutiker i Stockholm, Göteborg och Malmö.
Vill passa på att rikta ett stort tack till Jacques Schultze som gör mig den stora tjänsten att gå inom Malmöbutiken 1/2-12!

Paradox Jura, Imperial stout,
15%, 90 kr.
Datum: 1/2-12
Stout med smaker av bland annat lakrits och choklad. Är det något som har imponerat på mig av det som kommit från Brewdog så är det deras starkare stoutar, kanske kan smakerna påminna om Abstrakt 04 månne?

Hops Kills ?, Imperial amber ale,
7,8%, 33 kr.
Datum:1/3-12
Skulle egentligen hetat "Hops kills nazis" men jag antar att namnbytet var befogat för att få ut drycken i handeln, tyvärr.
Så nu vet vi att Brewdog sänkte Bismarck samt att besättningen antagligen dog av humleförgiftning! Detta är nog den nya öl jag har högst förväntningar på. Enligt namnet, är en liknande sort som 5 a:m Saint vilket tillhör mina favoriter från Brewdog.

Öl från övriga bryggerier:

11.11.11, Belgian strong pale ale,
9,4%, 95 kr.
Stone Vertical Epic, U.S.A.
Datum: 1/2-12
Jag får erkänna att både bryggeriet och serien gått mig förbi. Detta är näst sista ölen i serien som har gått från 02.02.02, 03.03.03, und so weiter, för att avslutas med 12.12.12. Anledningen till att jag väljer att flagga denna öl är för att det var detta datumet då jag och min sambo förlovade oss. Om jag spar flaskan så bör jag ha en rimlig chans att komma ihåg detta :)

Sigtuna East coast IPA,
7%, 22 kr.
Sigtuna brygghus, Sverige.
Datum: 1/3-12
En av de godaste öl som jag druckit. Det är samma recept som under förra året gick under namnet Summer IPA och varför ändra ett vinnande koncept när man kan nöja sig med att byta namnet? Flaskan har gått från 50 till 33 cl vilket bara är bra.

Sierra Nevada Celebration Ale,
6,8%, 28 kr.
Sierra Nevada, U.S.A.
Datum: 1/2-12
Hittade denna öl på Bishop Arms i Helsingborg för ett knappt år sedan och han med att avnjuta både en och två stycken innan den utgick för säsongen. I år vet jag bättre och ska köpa fler flaskor och priset på 28 kr är ett riktigt kap för en så pass kompetent öl!

Helsingborgs bryggeri, IPA - Här finns det inte så mycket information än men på deras Facebooksida kommer någon gång under våren en IPA från sundets pärla! Denna öl lovar jag att skriva mer om när jag kommit över en flaska! Kommer förhoppningsvis i mars.

Jag ger mig själv bakläxa vad gäller frekvensen på inlägg och lovar att jag ska göra mitt bästa för att bättra mig!


RSS 2.0