GAPA - Gastro American Pale Ale

Ska ta tillfället i akt att skriva ett par rader om en mycket lokal öl som jag fick smaka i veckan som gick.
Det är Resaturang Gastro i Helsingborg som tillsammans med Charlis brygghus har tagit fram en Gastro American Pale Ale. Informationen som finns om denna begränsade öl (240 flaskor) hittas på Fredrik Johansens blogg.

Mina upplevelser av ölen är att den var väldigt fruktig, lite syrlig och levererade en trevlig beska i eftersmaken.
Det är mycket trevligt att en restaurang gör sitt egna öl och jag hoppas att det inte blir sista gången, för detta var en riktigt bra början samt att fler tar efter. Bishops Arms serverar för övrigt Pride som är gjort tillsammmans med Helsingborgs bryggeri så detta är kanske en trend som kommer så sakta?


Som kan ses så är det en ganska orange öl och fruktigheten går igen i smaken.

BETYG:
Doft: 7/10
Smak: 6/10
Eftersmak: 8/10
Totalbetyg: 21/30 

Med andra ord en fin öl som jag tycker är värd att smaka på om man har vägarna förbi Gastro eller Dahlbergs i Helsingborg!

För övrigt:
Kommentarsfunktionen har krånglat för mig på sistone. Jag Har fått in kommentarer men de kommer inte med på bloggen, däremot kan jag läsa dom! Jag har mailat blogg.se för att försöka reda ut detta klydd.

På Spotify kan man hitta lite musik att komma i stämning på, här är en playlist som jag har knåpat ihop med öltema!
Nästa helg åker jag till Stockholm och hoppas hitta lite trevliga ställen att dricka lite gott på.

Sunk Punk - the botten is nådd

Med knappt 1000 bryggda flaskor av denna öl så är det en underdrift att kalla den ovanligt. Det är killarna på Brewdog som har tagit sin reklamgimmick ett steg längre. Inga uppstoppade djur eller annat innehåll av morbid natur denna gång, håller de på att mjukna tro? Uppfinningsrikedomen råder det dock ingen brist på. Sunk Punk är den första ölen som är bryggd på havets botten. Kolla in deras video här om hur detta genomfördes mer i detalj, typ.
                   

                   
                         Passar på att tacka Andreas med matchande t-shirt
                      som så gästvänligt delade med sig av sin flaska
                    som han lyckats få tag på via Brewdogs online-shop


Doften från ölen är mycket, mycket lovande! Doften drar vissa paralleller till en dag på stranden, minus fislukten från tång. För att vara en IPA så är den något mindre fruktig i doften jämförelsevis med sina IPA-kusiner. Smaksättningen av ölen är havssalt, havtorn, rom samt en och annan sjöjungfru.
Smakmässigt har den salta toner med sötma, kanske från romen, samt inslag av persika, citrus och lite vindruvor.

Sammantaget är det en fantastisk öl! Inte för att den smakar mer än liknande öl utan för att Brewdog lyckats med att inte överdrivia på något håll, men ändå ge smakupplevelser som bara Ernst Kirchsteiger kan finna ord för att beskriva. Dofter och smaker är fint balanserade och allt avslutas med en härlig beska i eftersmaken som drar skönt i smaklökarna. Det är riktigt synd att detta antagligen var första och sista gången jag fick smaka på denna goding.


                   


Betyg:
Doft: 9/10
Smak: 7/10
Eftersmak: 8/10
Totalbetyg: 24/30

Efter att ha betygsatt ölen så kan jag inte låta bli att reflektera över den extremt höga poängen. Hur mycket spelar hela storyn bakom tillverkningen in och det faktum att den är väldigt limiterad? Jag skulle vilja kunna säga att det inte hade någon större betydelse men det är möjligen en någon mer objektiv bedömning att lägga totalbetygen ett par poäng lägre - but let's not!

Nyheter från Helsingborg

I mars blir det dags för inte bara en, utan två nya öl från Helsingborgs bryggeri.
För och främst är det vad jag själv sett fram emot mest, en IPA med lite kraftigare alkoholhalt än vad som bjudits på i tidigare brygder.
Andra ölet är, vad förstått det som, en ale med lite bittert i smaken med irländska toner. Får väl starta lite irländsk folkmusik när detta ska avnjutas.
Tycker att det är kul att etiketterna behåller grunddesignen från tidigare flaskor, även om humlen har blivit glada elefanter och lyckobringande shamrocks.


In soviet russia the beer drinks you

I samband med att jag fyllde år i helgen så fick jag en massa nya spännande öl!
En av alla öl jag fick var Zhiguli Barnoe. En rysk, ljus lager på 5%.
Ölen skummar något vid upphällning men lägger sig snabbt ner och ger en ganska trevlig citrusaktig doft.
Citrusen är med vid smaken och ölen ger en sötslibbigt intryck med små kolsyrebubblor. I eftersmaken finns det lite beska med men den kunde varit lite intensivare, alldeles för sött!
Att rysk öl inte har någon stordominans på svenska marknaden gör inte så mycket när det redan finns gott om svenska lager i samma prisklass som är avsevärt smakrikare än deras ryska kollega.

Betyg:
Doft: 6/10
Smak: 4/10
Eftersmak: 5/10
Totalbetyg: 15/30


RSS 2.0