Tactical Nuclear Penguin

För den oinvigde:
Som ett svar på Schorschbräus bocköl på 31% släppte Brewdog en 32% stout med det enligt mig helt fantastiska namnet Tactical Nuclear Penguin på 32% och intog därmed titeln världens starkaste öl.
Detta har länge varit en öl på min lista över öl som jag vill testa mig på. Av en slump var jag inne på nätet på Ølbutikkens hemsida och kunde överraskat se att de minsann hade en flaska hemma. Efter att ha fjäskat lite för min svåger som hade vägarna förbi i Köpenhamn så satt jag till slut med en flaska här hemma. Flaskan levererades i omslagspapper med en handritad Pingvin på omslaget och en tillslutskork som inte alls är en dum ide. För när dricker man en öl på 32%? Jag kunde konstatera att detta är en öl man ska vara några att dela och satte ihop ölpanelen som i julas testade julöl.


Är det bara jag eller ser inte Pingu lite ledsen ut?

Efter att ha måttat upp sex glas med det svarta guldet så var vi ju alla väldigt nyfikna på hur det skulle arta sig.

Doften hade en stor omgång aceton i sig, i stil med nagellacksbortagningsmedel. Övrigt doftades det att det var en väldigt söt öl. Smakmässigt var det en smak som fick mig att tänka på Läkerol Salmiak med del syrlighet i smaken samt lite lakrits. Drycken värmde ordentligt i strupen och om det fanns någon kolsyra i den så var det minimalt. Jag måste säga att det är svårt att känna för stor del av olika smaker när en öl ligger på 32%. Det för mig in på nästa frågeställning, är detta en öl? Jag ser detta som en rolig grej. Jag hade gärna druckit denna fler gånger... men ÖL? Vete katten men vi var alla till vår förvåning att detta var en riktigt god historia!


Inte så avgrundssvart som man skulle kunna misstänka på förhand.
Notera hur ölet skiktar sig på glasväggen!


För att jämföra detta med en av Brewdogs andra monsteröl, Sink the Bismarck, så är detta en öl som känns mer genomtänkt och godare. Överlag anser jag att stout gör sig bättre än ale när man går över 15% och med detta kan jag konstatera att stout med galans klarar sig upp på 32%!

Panelens betyg: 8/10!

Tycker att Brewdogs video om hur denna öl tillverkades är ganska underhållande.
SE DEN HÄR!
Tog ett par torsdagsöl ute på stan i veckan. Kunde konstatera att Brewdog Abstrakt 04 fanns kvar i finöl-skåpet på Bishops Arms, Marina Plaza. Den är ett hett tips till den som inte hunnit smaka den ännu. Jag hjälper gärna till å dricka upp den! :)

Systembolagets antiklimax?

Jag tror att de flesta av Er som läser ölbloggar inte har kunnat undgå de senaste dagarnas skriverier om Systembolaget och deras öppnande av tjänsten som skulle göra det möjligt att beställa lokalproducerad öl till butiker över hela landet.
Om inte så kommer här en snabb sammanfattning:
I slutet av 2011 kom Systembolaget med en nyhet om att det skulle bli möjligt att beställa öl som tidigare endast tillhört det lokala sortimentet över hela landet. Tanken var att ville man t.ex. köpa en flaska Helsingborgs Lager och få den levererad till Systembolaget i Umeå skulle det ske utan extra kostnad.
Vid årskiftet blev detta skjutet på fram tills denna vecka då det lanserades och jag och många med mig var mycket förväntansfulla.

Då visar det sig att Systembolaget har bestämt att öl från bryggerier som säljer för stora kvantitéer på hemmaplan inte ska ingå i detta system. Detta fick som konsekvens att Helsingborgs Bryggeri lämnas helt utanför beställningssystemet och får inte alls samma möjligheter att konkurera på lika villkor som andra bryggerier som säljer mindre volymer. Får ni ihop det? Jag får det då inte.
Jag försöker intala mig själv att detta är en regel som endast är temporär.
Syftet måste ju vara att ge lokala bryggerier möjligheten att gå in under samma villkor.

Systembolaget har antagligen en hel del saker de behöver trimma in vad gäller logistik och distribuering innan detta flyter på smärtfritt. Förhoppningsvis innebär det att all öl som räknas som lokal kommer kunna skickas över hela landet. Det var ju så det så fint hette från början.
Informationen om hur det har blivit så här och om hur det kommer utvecklas har lyst med sin frånvaro från Systembolagets sida.
För att visa Systembolaget att detta är en fråga som känns angelägen för många så har en namninsamling startats av Robert på Helbergs Humle. Ett initiativ som jag applåderar! Jag hoppas det kan hjälpa till med att förbättra dialogen mellan Systemet och konsumenterna.
Listan hittar Du HÄR!!

Jag kände mig så klart så nyfiken på hur det som faktiskt går att beställa fungerar med leverans så givetvis passade jag på att beställa lite. Valet föll på:
- Eskilstuna Anders Dubbel-IPA
- Eskilstuna Annika Blonde
- Fristads Stolta Imperial Stout
- Malmö Brygghur Beerssons IPA
- Strömsholms Tok-Olle
- Snopptorp starkporter (Mitt sofistikerade sinne för humor tillät mig inte att vara utan denna!)
- Sundbyholm Single hop

Och jag som lovade min sambo att dricka upp ölen jag har hemma först innan jag köper på mig så att jag måste gömma en del i smyg i nattduksbordet... Men efterom dubbel-IPA faller henne i smaken så mutar jag henne med en Anders!


Grattis Darren!

Sveriges främsta ölbloggare, Darren Packman på Beersweden har tagit sin passion till nästa nivå.
Darren har gått och köpt loss utrustning från Sigtuna för att starta upp sitt eget bryggeri som kommer heta Beer Studio!
Jag hoppas att jag kommer få möjlighet att få smaka på resultatet som kommer mot hösten.
Till dess, lycka till Darren!I morgon, fredag, ska jag äntligen få öppna Pingvin-flaskan som jag sneglat på i mitt lilla, men för tillfället välfyllda ölförråd!


Snabbrecension - Mohawk Black IPA

Nu har påskölen släppts och en spännande flaska är Mohawk Black IPA, en IPA som ser ut som en stout, luktar som det tidigare och smakar någonstans mitt emellan. Fruktig, något sparsam smak som avrundas med kaffesmak. En ganska lättdrucken öl men inte så tokig. Dock inte så rolig heller.

Betyg:
Doft: 5/10
Smak: 5/10
Eftersmak: 6/10
Total: 16/30

I helgen kommet ölpanelen från julölsprovningen ha en ny provning med tema belgisk öl. Men först ska vi testa den berömda Tactical Nuclear Penguin, lyckades få tag på en flaska i Köpenhamn!


Abstrakt 04 / Dog A

Igår tipsade Humligheter via sin facebook om en länk till Brewdogs blogg.
De håller på att frångå en tidigare princip om att Abstrakt-sorterna bryggs en gång, och en gång endast. De kommer nu åter att tillverka Abstrakt 04 men under det nya namnet Dog A. Detta för att fira bryggeriets femårsjubileum.
Då detta verkligen är en öl som jag tyckte var helt fantastisk så var jag ju bara tvungen att kontakta importören av Brewdog, Cask Sweden om ev. lansering i Sverige.
De svarade tämligen snabbt på fredagskvällen och enligt dom kommer detta öl göra i så små upplagor att Systembolaget inte kommer att ta hem den. Cask kommer dock ändå att köpa in den för att kunna servera den på en dag som kommer benämnas som Dog A-dagen. och bara på utvalda krogar. Vågar jag hoppas på att Dahlbergs tar in den, annars ser det mörkt ut om man är i Helsingborg? Vilken dag detta blir återstår att se. Jag antar att vi inte har hört det sista om detta!

Vad jag dock inte kan begripa är varför gör de en sådan liten mängd på denna öl som jag vet så många pratat så gott om, och som jag själv lyckades hitta en flaska av på Bishops Arms i Helsingborg? Det känns lite som att de gillar att retas en del må jag säga.

Ikväll blir det prämiär för Helsingborgs Bryggeri Chili. Låter lite udda med spännande!

Sveriges småbryggerier bjuder in!

20-21/4 bjuder föreningen Sveriges oberoende bryggerier in för ölfestival i Malmö!
Många etablerade bryggerier kommer att finnas på plats samt en mängd bryggerier som jag inte har smakat något från. Jag hoppas kunna ha möjlighet att komma ner en av dagarna.

Läs mer på deras hemsida: http://www.sverigessmabryggerier.se/


RSS 2.0