Avery Brown Dredge

Då ska jag testa ytterligare en Brewdog i kväll, den 21(!) i ordningen.
För ovanlighetens skull är det en pilsner, får se hur de kokat ihop detta.

Ölen är ganska grumlig och ljusorange. Doften är inte så värst imponerande och därmed blir jag positivt överraskad av smaken som är väldigt smakrik, om än något spritig med sina 7,5%, men inte så det tar över. Eftersmaken sitter i ett bra tag och det är en trevlig beska från humlen som kommer fram ordentligt! Funkar riktigt bra med lite vinäger-chips!

Betyg:
Doft: 6
Smak: 7
Eftersmak: 8
Totalt: 21

För övrigt kan jag tillägga att jag förra helgen lyckades få tag på en flaska Abstract 04. Det var fantastiskt trevligt att få smaka denna "legend" i Abstract-serien. Hittade den av en slump på Bishops Arms på Marina Plaza i Helsingborg, great success!


There is no santa

Så var datumet 14/11 och julölen släpptes lös på systembolaget. Jag vill slå ett slag för Morgan Eklöfs gästkrönika på Ofiltrarat där begreppet julöl går under luppen, den hittar du HÄR!

En av alla godbitar är Brewdogs jul-stout, There is no santa. En öl som verkligen vet vad julen ska lukta. Ur flaskan stiger dofter som luktar som lussebullar och man blir allt lite sugen på att julen ska infinna sig snart.
Smaken blandar upplevelser som lussebullar, julkryddor och choklad bland den ganska rika kolsyran. Eftersmaken är god men faller bort lite väl fort kanske. Min teori är att det hade kunnat vara till denna ölens fördel att höja alkoholhalten något från nuvarande 4,7%.

Betygsättning av julöl kommer ske senare och då kommer flera öl ingå i en större test. Därför blir det inget betyg idag. Jag måste dock säga att tjugan som denna öl kostar är mycket prisvärt och det kommer drickas fler innan klapparna delats ut.
Tack, Brewdog, för ytterligare en fin öl!

Sierra Nevada Tumbler

Dags att testa en av Novembers nyheter från bolaget, Tumbler från Sierra Nevada. Ett bryggeri som sällan misslyckas med sina öl.
Detta är en Autumn Brown Ale, vilket bör luta åt en ganska brödig öl. Detta bekräftas snabbt av den mörkbrun/röda drycken. Är ganska lik de mer traditionella brittiska ale som finns på marknaden men är mycket kraftig i smaken, trevligt. Eftersmaken är god men varar inte så länge. Överlag en bra öl som överraskar positivt för att vara denna öltypen!
Betyg:
Doft: 6
Smak: 7
Eftersmak: 7
Totalt: 20


Ett ordentligt arbete

Är det någon som vill ha tomma ölflaskor? På nyheterna såg jag ett reportage om en man uppe Jämtland som nu sålde 1500 tomma ölflaskor som han samlat på sig. Det får min samling med Brewdog-flaskor att i sammanhanget se ganska blygsam ut.
Nu har Helsingborgs bryggeri äntligen fått ut sin julöl Helsingborgs Vinter på systemet. En recension av ölet kommer när jag har provat lite andra julöl i December men jag kan redan nu konstatera att den är riktigt trevlig med god smak!

Idag tänkte jag skriva lite om Proper Job. En engelsk IPA från St. Austell Brewery. Vad jag tycker är riktigt intressant är att man redan på flaskan ger en hint om vad som väntar, en kraftigt humlad öl, med bitter smak och milld sötma, smaksatt med humlesorterna Wilamette, Chinook och Grassy. Info på fler flaskor om humleinnehåll hade inte alls varit en tokig idé.
Färgen är guldig, klar och med ganska sparsamt med skum. Jag hade mycket väl kunnat tro att detta skulle kunna vara en lager utifrån detta.
Ölen doftar friskt av tropiska frukter, detta verkar lovande. Smaken är mycket fin och bjuder på riklig beska och frisk flädersmak som sitter kvar i eftersmaken. Gott om kolsyra som dock inte är så lätt att se i glaset. En riktigt bra IPA med förhållandevis låg alkoholhalt i förhållande till den relativt låga alkoholhalten på 5,5%.

BETYG:
Doft: 7
Smak: 7
Eftersmak: 7
Totalt: 21


Sotholmen Extra Stout

Dagens öl kommer från Nynäshamns ångbryggeri. Tidigare har jag störst erfarenhet av deras Landsort Lager, en av de bästa lagerölen jag stött på, det är ju inte som så att det saknas öl att jämföra med.

Idag är det Sotholmen extra stout på 7% som ska kollas upp. Det är en av nyheterna denna månaden på systemet.
Vätskan är svart och ogenomtränglig. Det skum som kommer försvinner ganska snabbt. Doften är sötaktig, lite åt lakritshållet och smaken påminner en hel del om julmust som sitter kvar i eftersmaken. Jag skulle nog vilja ha haft en lite fylligare kropp för att bli helt nöjd.
Att sälja detta öl i mindre flaskor om 250 ml. för 23,70 kr tycker jag är ett smart drag. Det är inte den billigaste stouten på systemet men jag tror att många kan känna att det är ok att testa den då möjligheten finns att köpa en mindre flaska, blir man glad i den kan man ju köpa fler till nästa gång. Samt att min sambos kommentar var "åh vilken gullig flaska!", jaja...

BETYG:
Doft: 7
Smak: 6
Eftersmak: 6
TOTALT: 19

Lite trevligheter å en recension

Idag var det dags för Systembolaget att släppa nyheterna för November. Efter att ha gått av arbetspasset 07.15 så begav jag mig därför ner till Malmö för att besöka deras vinkällarbutik. Vid öppningen var det jag och 60-talet andra som stod å stampade utanför, skönt för mig så är fallet så att ännu är det vin som är det stora dragplåstret vid denna typen av evenemang. Det innebar dock inte att det blev en smula trångt vid ölnyheterna.

Det jag hade bestämt mig för att få tag på var Brewdog Abstract 07 samt Mikkeller/Brewdog/Nögne Ö Black Tokyo Horizon. Båda dessa ölen har jag skrivit om i mitt inlägg från Brewdog-middagen från Gastro i Oktober.
I övrigt hittade jag lite nyheter, bland annat från Nynäshamns Ångbryggeri, Bötet (barley wine), Sotholmen (stout) som jag ser fram emot att smaka.

Nu till dagens recension som kommer blir första ölet att gå under mitt nya betygsystem.
Det som kommer betysättas är följande:
- Doft
- Smak
- Eftersmak
Inga konstigheter med andra ord, jag kom fram till efter ett tag att det är smartast att hålla sig till dessa och inte blanda in fler parametrar. Med italienska fotbollspressen som förebild kommer betygen gå från 0-10. Men i de flesta fall kommer betyg lägre än fyra och högre än åtta sällan att användas. Dvs. en åtta är ett riktigt bra betyg.

Första ölet ut är Hornbeer IPA. Hornbeer är danskt och blev av Danske Ölentusiaster valt till 2009 års bryggeri.
Det är dom väl medvetna om då det på etiketten står: "Hornbeer ...smager altså godt.
IPA'n är smakrik och har en trevlig färg, något mörkare än bärnsten. Vätskan är dock klar så man kan se kolsyran bubbla lite försiktigt. Ordentligt med smak, något spritig kanske för att vara en IPA på 6,5% men humlesmakerna är trevliga och bland de bästa danska öl jag druckit. REKOMENDERAS!

BETYG:
Doft: 6
Smak: 7
Eftersmak: 7
Totalbetyg: 20


RSS 2.0